Rengastien Loisto

Kaarinassa, aivan saariston rengastien vieressä, on liikekeskus, joka loistaa energiatehokkuudellaan. Rengastien Loisto on suunniteltu ja rakennettu alusta saakka energiatehokkuuden malliesimerkiksi. Rakennuksen energiaratkaisut on suunnitellut nollaE.

Liikekeskuksessa sijaitsee Liedon lihakaupan myymälä, jonka tuotteet edellyttävät kylmäsäilytystä niin kesähelteillä kuin talvipakkasillakin. Energiatehokkuuden kannalta suuret kylmäsäilytystilat ovat yleensä haasteellisia, koska ne kuluttavat tavallisesti paljon energiaa. Rengastien Loisto on kuitenkin suunniteltu energiaratkaisuiltaan sellaiseksi, että kylmäsäilytys mukaan lukien koko rakennuksen energiantarve jää mahdollisimman pieneksi.

”Olemme olleet mukana jo kiinteistön suunnitteluvaiheessa, jolloin myös kiinteistön rakenteelliset ratkaisut on voitu tehdä energiatehokkuuden kannalta järkevimmällä mahdollisella tavalla. Lisäksi Rengastien Loistossa hyödynnetään muun muassa energiapaaluja, joiden avulla maasta saadaan tarvittavaa viilennystä kesällä. Talvella maasta saadaan energiapaalujen kautta lämpöä koko rakennukseen”, kertoo nollaE:n toimitusjohtaja Nikolas Salomaa.

Laskennallinen vuosikulutusarvio alittunut

Ennen nollaE:n mukaan tuloa rakennukseen suunniteltu talotekniikka olisi kuluttanut 263 000 kWh energiaa vuodessa. nollaE-optimoinnilla kiinteistön energiankulutusta saatiin laskettua huimasti, jolloin laskennallinen vuosikulutusarvio pieneni 58 000 kWh:iin. Matalan kulutuksen myötä myös vuokralaisten sähkölaskut on saatu minimoitua, mikä on liikekeskuksessa toimiville yrityksille varsin mielekästä. Liikekeskuksessa on lihakaupan lisäksi myös muun muassa lastenvaatemyymälä, kauneushoitola ja toimistotiloja.

”Halusimme rakentaa liikekeskuksen, joka vastaa tulevaisuuden energiatehokkuusvaatimuksiin. Tavoittelimme energiatehokkuuden optimoinnilla merkittävää energiansäästöä, sillä haluamme Rengastien Loiston olevan esimerkki vastuullisesta rakennuttamisesta ja kiinteistönhallinnasta”, kertoo Rengastien Loiston rakennuttamisessa mukana ollut yksityinen kiinteistösijoittaja Peter Solin.

Rengastien Loisto valmistui vuonna 2016. Seurannan mukaan kiinteistön toteutunut vuotuinen energiankulutus on jopa alittanut laskennallisen vuosikulutusarvion, joka sekin oli jo merkittävän matala. Viime vuonna liikekeskus kulutti sähköä vain 41 000 kWh, joka on todella vähän kiinteistön käyttötarkoitus huomioiden.