Turkulainen nollaE Oy on jättänyt patenttihakemuksen uudesta innovaatiosta, joka puolittaa maalämpöjärjestelmän investointikustannukset. Keksinnön avulla myös porakaivoja tarvitaan vähemmän.

”Innovaation avulla maalämpö on teknisesti mahdollista myös niissä rakennushankkeissa, joissa vain kaukolämpö on ollut aiemmin mahdollista”, kertoo keksinnön isä, toimitusjohtaja Nikolas Salomaa.

Tähän asti edullisin isojen rakennusten lämpöjärjestelmä on ollut kaukolämpö. Pienillä tonteilla maalämpökaivoille ei yksinkertaisesti ole ollut edes tilaa. Salomaa näkeekin, että suosittu maalämpö tulee kasvamaan entisestään innovaation myötä, mikä sopii myös energiataloudelliseen ajatteluun.

”Kaukolämmössä lämmityskulut maksava asukas ei voi vaikuttaa sähkölaskunsa optimointiin. Rakennusliikkeillä on usein tavoitteena rakentaa nopeasti ja edullisesti, energiatehokkuudesta tinkien”, tarkentaa Salomaa.

Maalämpö sopii osaksi useimpien kiinteistöjen lämmitysjärjestelmää. Energiatehokkain ratkaisu sisältää kuitenkin paljon muitakin toimenpiteitä.

”Energiatehokas ajattelu lähtee siitä, että ensin on tiedettävä, millainen kiinteistö on ennen kuin tilataan kalliita järjestelmiä.”

Julkaistu 21.4.2016