Tavallisen perheen ei ihan tavallinen rakennusprojekti

Varsinaissuomalainen Roihan perhe ei ollut suunnitellut rakentamista, ei sinne päinkään. Silti on loogista, että ryhtyessään projektiin tavoitteena on vaatimattomasti Suomen ensimmäinen Joutsenmerkitty omakotitalo.

”Kun tontti oli ostettu ja päätös tehty, pähkäilin, millaisia rakennusprojekteja Suomessa ei ole vielä tehty. Löysin Joutsenmerkkikonseptin, joka kolahti heti. Ympäristöystävällisyyden lisäksi Joutsenmerkin edellyttämät dokumentoinnit ja testaukset takaavat laadukkaan jäljen”, kiteyttää perheen isä Sami Roiha.

Roihat asuvat tällä hetkellä paritalossa, joka on ollut ihan toimiva ratkaisu. He kaipasivat kuitenkin monipuolisempaa pihaa, jossa perheen 1- ja 3-vuotiailla lapsilla ja lemmikkikoiralla olisi tilaa temmeltää. Erään taloesittelyn jälkeen lapset nukahtivat autoon, ja Roihat löysivät ajelullaan upouuden kadun, jossa oli tyhjä tontti. Tontilla mittaili sen varannut mies, joka kuitenkin kertoi edelleen harkitsevansa rakennusprojektin aloittamista.

”Kiinnostuimme tontista ja jätin hänelle yhteystietoni. Yllättäen hän päätti ettei ryhdy rakentamaan, ilmoitti siitä minulle ja varasin sen seuraavana aamuna kello 8.01”, naurahtaa Roiha.

Tonttikauppojen sinetöinti on Roihan mukaan ollut projektin tähän asti rankin paikka. Omakotitaloa ei haluttu avioliiton kustannuksella, eivätkä omat kädentaidot vakuuttaneet. Tietoa keräämällä projekti alkoi kuitenkin hahmottua ja päätös tehtiin. Pienellä onnenkantamoisella vastaavaksi mestariksi löytyi Turun ammattikorkeakoulussa rakentamista opettava Rauli Lautkankare, jonka oma vapaa-ajan asuntoprojekti tavoittelee myös Joutsenmerkkiä.

Taloudellinen ajattelu johdatti ostamaan energiaoptimoinnin

Projektinhallintaa työkseen tekevä Roiha syventyi aluksi omakotitalorakentamista käsitteleviin blogikirjoituksiin. Hän halusi tietää, miten voisi rakentaa laadukkaasti ja taloudellisesti niin, ettei tarvitse tinkiä toiveista. Muiden rakentajien kokemuksista oli apua kokonaiskuvan hahmottumisessa. Löytyipä myös vinkki ulkoistaa energiatehokkuuden suunnittelu nollaE Oy:lle.

”Jos pystyn omalla selvitystyöllä säästämään, teen niin. Mutta ymmärsin, ettei osaamiseni riitä laitteiden ja järjestelmien selvittelyyn. Se menee niin tekniseksi, että siihen on turha käyttää aikaa. Tarvitsin luottokaverin, joka selvittää puolueettomasti talomme tarpeet”, kertoo Roiha.

Villa Roiha -nimellä kulkeva HEVI Kivitalojen toteuttama omakotitalo lämmitetään maalämmöllä, jota kerätään energiapaalujen ja maapiirin avulla. Suurin energiatehokkuuteen liittyvä oivallus oli autotallin lämmitysratkaisu.

”Autotallimme lämmitetään pelkästään ikkunoilla ja viemäriveden lämmön talteenotolla. Eihän tuollainen tule kenellekään mieleen! Se on mielestäni yksinkertaisuudessaan nerokasta ja säästää meille pitkän pennin”, kertoo Roiha.

Roiha on vakuuttunut siitä, että investointi energiatehokkuuden suunnitteluun maksaa itsensä monin kerroin takaisin. Sijoittamalla palveluun hän on saanut puolueettoman suunnitelman parhaiten sopivasta lämmitysjärjestelmästä, ja välttynyt ”liian järeiltä vehkeiltä”. Työt alkoivat heinäkuussa, ja Roiha nauttii.

”Olen ollut ihan raksamiehenä kymmenen tuntia päivässä haalarit päällä. Mulla ei ole ollut näin kivaa moneen vuoteen!”

Suomen ensimmäisen Joutsenmerkityn omakotitalon rakentamista voi seurata Roihan perheen omassa blogissa osoitteessa www. joutsentalo.fi

 

Teksti ja kuva: Sanna Lindén

Julkaistu 11.8.2016