Tämä verkkosivusto käyttää evästeitä parhaan mahdollisen käyttökokemuksen tarjoamiseksi. Evästeet tallennetaan selaimeesi ja ne auttavat meitä tunnistamaan sinut, kun palaat sivustolle. Ne myös auttavat tiimiämme ymmärtämään, mitkä verkkosivuston osat ovat sinulle mielenkiintoisia ja hyödyllisiä.

Tapahtumakooste: Designing Circular Solutions Across the Value Chain – Helsinki, 6.3.2025
nolla_E osallistui viime viikolla Designing Circular Solutions Across the Value Chain -tapahtumaan Helsingissä. Tämä tapahtuma oli osa Nordic Circularity Piloting Program -hanketta, joka keskittyy teknisten rakennusratkaisujen kiertotalouden edistämiseen Pohjoismaissa. Hankkeen tavoitteena on pilotoida ja kehittää uusia toimintamalleja, jotka mahdollistavat resurssien tehokkaamman hyödyntämisen, vähentävät hiilijalanjälkeä ja tukevat kestävää liiketoimintaa. Ohjelman kautta yritykset voivat jakaa kokemuksiaan ja oppia parhaita käytäntöjä kiertotalouden toteuttamisesta rakennusalalla.
nolla_E:n esitys: Circular Economy of HVAC-Systems
nolla_E oli mukana tapahtumassa jakamassa näkemyksiään kiertotaloudesta talotekniikassa. Esityksessä käytiin läpi nolla_E:n toimintaa ja sitä, miten mahdollistamme kiertotaloutta toiminnassamme. Kiinteistöstä tehdään simulointi, jossa mallinnetaan sekä rakennus että talotekniikka. Talotekniikassa mallinnus ulottuu komponenttitasolle saakka. Tämä mahdollistaa eri projektien välillä tehtävän ristiintarkastelun, jonka avulla voidaan tunnistaa ylijääviä, mutta edelleen käyttökelpoisia laitteita ja mahdollistaa niiden uudelleenkäyttö muissa kohteissa. Lisäksi esityksessä käytiin läpi toteutettu case-esimerkki, jossa pystyttiin vähentämään kustannuksia talotekniikan kiertotalousratkaisujen avulla.
Combient Pure: Aiemmat kokemukset kiertotaloushankkeista
Combient Pure jakoi oppejaan aiemmista kiertotalousprojekteista ja niiden onnistumistekijöistä. Esityksissä painotettiin, että asiakkaan tarpeiden ymmärtäminen on keskeistä, ja pilottien on vastattava todellisiin haasteisiin. Vaikutusten mittaaminen on tärkeää, ja selkeät KPI-mittarit, kuten materiaalinsäästöt, elinkaaren pidentäminen tai CO2-vähennys, tukevat tätä. Käänteiseen logistiikkaan on panostettava, ja tuotteen elinkaaren pidentämisessä huolto, kunnostus ja uudelleenkäyttö ovat avainasemassa. Lisäksi kiertotalousperusteinen hankinta edellyttää tilaajien ja alihankkijoiden prosessien sovittamista sekä sisäisten prosessien yhteensovittamista hankintaketjun alusta lähtien.
Skanska: Päätöksenteon muuttaminen rakennusprosessissa
Skanskan edustajat korostivat, että jaettu vastuu, avoin ja säännöllinen vuoropuhelu yhteistyökumppaneiden kanssa sekä varhainen päätöksenteko ovat avainasemassa onnistuneessa kiertotalousrakentamisessa. Skanska pyrkii integroimaan kiertotalouden jokaiseen rakennusvaiheeseen, hankinnasta suunnitteluun ja toteutukseen, hyödyntäen dataa ja digitaalisia työkaluja vaikutuksen tehostamiseksi. Materiaalien asianmukainen varastointi, hiilijalanjäljen arvioinnit, riittävä aika uusille kiertotalousprosesseille sekä vuokralaisten osallistaminen voivat edistää kiertotaloutta.
Talteka-hanke: Teknisten rakennuslaitteiden uudelleenkäyttö
Granlundin asiantuntija esitteli suomalaisen Talteka-hankkeen uudelleenkäyttöpilotteja. Pilotit ovat tunnistaneet kiertotalouden haasteita, kuten arvoketjun aukkoja tai tietoisuuden puutetta sekä sopimus- tai sääntelymonimutkaisuuksia. Näiden pilottien opit kootaan oppaiksi tukemaan eri sidosryhmiä kiertotalouden integroinnissa teknisiin rakennuslaitteisiin. Keskeisiä oppeja olivat varhainen päätöksenteko, yhteistyö sidosryhmien kanssa koko prosessin ajan sekä tuotteiden ja materiaalien tiedon asianmukainen dokumentointi.
KONE: Cut Carbon Strategy
KONEen uusi strategia “Rise to Lead” (2025-2030) painottaa kestävyyttä ja päästövähennyksiä. Yritys pyrkii auttamaan asiakkaitaan vähentämään päästöjä energiatehokkaampien tuotteiden ja kiertotalouden avulla. KONE edistää kiertotaloutta pidentämällä hissien elinkaarta ja pilotoimalla osien uudelleenkäyttöä ja kunnostusta jätteen minimoimiseksi. Uusi kiertotalouteen perustuva hissien modernisointikonsepti, Replace with Retention, vähentää CO2-päästöjä jopa 35 %, lyhentää asennusaikaa ja vähentää käyttökatkoksia perinteiseen vaihtoprojektiin verrattuna.
Digitaaliset työkalut ja tekoäly kiertotalouden tukena
Digitaaliset työkalut ovat yhä tärkeämpiä kiertotalouden mahdollistajia. Tekoälyn rooli korostuu, sillä ilman AI:n tukea muutoksen hallinta voi olla haastavaa. Tekoäly voi auttaa suunnittelussa, inventaarion hallinnassa ja uudelleenkäytettävien osien tunnistamisessa, mikä parantaa kiertotalouden toteutettavuutta.

Yhteenveto
Tapahtumassa korostui erityisesti:
1. Kiertotalouden huomioiminen jo suunnitteluvaiheessa
2. Sidosryhmien varhainen mukaanotto
3. Kustannus- ja hiilipäästöarviointien integrointi päätöksentekoon
4. Tekoälyn ja digitaalisten työkalujen rooli kiertotalouden mahdollistajana
5. Koko arvoketjun sitoutuminen ja yhteistyön merkitys
Hankkeen seuraava tapahtuma järjestetään Oslossa 10.4. ja siihen voi osallistua myös etäyhteydellä. Ilmoittaudu mukaan Oslon tapahtumaan täällä.