Turun Skanssi kehittyy asuinalueena voimakkaasti, kun YH Kodit rakennuttaa parhaillaan omistus- ja vuokra-asuntoja 8000 asukkaan käyttöön. Alueen rakennuksista tällä hetkellä työn alla on muun muassa Skanssin Torni, johon rakennusten energiatehokkuuden konsulttitoimisto nollaE on tehnyt energiatehokkuusoptimoinnin.

nollaE:n asiantuntija Jerker Brandt rakenteilla olevan Skanssin Tornin edustalla.

”Meillä nollaE:ssä tavoitteena on löytää jokaiselle rakennukselle juuri se paras yhdistelmä erilaisia ratkaisuja, joiden avulla rakennuksen energiatehokkuus saadaan optimoitua huippuunsa.

Skanssin alueesta rakennetaan ekologista ja kestävää kehitystä tukevaa kaupunginosaa. Alueelle on suunniteltu toteutettavaksi uudenlaisia energiaratkaisuja, kuten kaksisuuntainen kaukolämpöverkko sekä uusiutuvien energialähteiden hyödyntämistä. Energiatehokkuus on myös kantava teema Skanssin alueen rakentamisessa.

”Skanssin Torniin suunnittelemamme yhdistelmä käsittää muun muassa maanalaisen energiavaraston hyödyntämisen lämmitys- ja viilennysjärjestelmässä”, kertoo nollaE:n toimitusjohtaja, asiantuntija Nikolas Salomaa.

Geotermisen lämmön ja maanalaisten energiavarastojen hyödyntäminen on kasvamassa Suomessa. Olemassa oleva ja testattu tekniikka mahdollistaa sopivissa olosuhteissa energiaratkaisut, joilla rakennuksen tarvitsema lämpöenergia pystytään tuottamaan ja varastoimaan paikan päällä. Samaa tekniikkaa voidaan hyödyntää myös rakennusten viilentämisessä.

Energia- ja kustannussäästöä pitkällä aikavälillä

Energiatehokkuusoptimoinnilla saavutetaan energiasäästöjä, mutta se on myös kustannusten kannalta järkevää.

”Energiatehokkuuden optimointi on mielekästä rakennuttajalle taloudellisesta näkökulmasta, sillä laskelmissamme huomioimme erilaisten energiaratkaisujen investointikustannukset ja tarkastelemme saavutettavaa säästöä ratkaisujen koko elinkaaren ajalla.”, Salomaa kertoo.

Skanssin Torniin päästään muuttamaan keväällä 2019. Toteutettu optimointi sekä edistyneet energiaratkaisut hyödyttävät sekä tulevia Tornin asukkaita että rakennuttajaa mahdollistaen parhaan mahdollisen energiatehokkuuden ja kestävän kehityksen mukaisen asumisen.


Katso video nollaE:n suunnittelemista edistyneistä energiaratkaisuista Skanssin Tornissa.