Seitsemän vuotta sitten Littoisiin valmistunut Suomen ensimmäinen passiivitalo oli aikanaan projekti, joka mursi monia rakentamistapoja. Se kannatti, sillä viisihenkisen perheen kodin sähkölasku on tasaisen varmasti 25 euroa kuukaudessa.

”Kaikki on sujunut paremmin kuin suunnittelimme. Koti kuluttaa vain 3000 kilowattituntia vuodessa, mikä tekee 25 euroa kuussa. Sähköauto lisäsi kokonaiskulutuksen 5000 kilowattituntiin”, kertoo talon rakennuttaja Nikolas Salomaa.

Käytännössä 230-neliöisen omakotitalon lämpö kerätään savupiipuista lämmön talteenottojärjestelmän avulla. Lisäksi katolla on neljä aurinkokeräintä. Se riittää, eikä kotona tarvitse palella. Vertailun vuoksi samankokoisen tavallisen omakotitalon sähkölasku on vuodessa noin 2000 euroa.

Passiivitalon rakennuskustannukset olivat tavallisen talon budjettiin verrattuna noin 10 000 euroa korkeammat. Se on vuosien saatossa tullut säästetyksi jo monin kerroin. Asumiseen käytetty sähkö kuluu ainoastaan valaistukseen ja kodinkoneisiin.

Perehtyminen energiatehokkuuteen siivitti uudelle työuralle

Salomaat aloittivat talon suunnittelun vuonna 2006 yhdessä arkkitehti Marjo-Riitta Salomaan kanssa. Haaveissa oli energiatehokas koti, jossa asuminen olisi mahdollisimman taloudellista. Suomessa passiivitalotietämys oli tuolloin vielä lapsenkengissä, ja tietoa oli vaikea saada. Lopulta paras apu saatiin tanskalaiselta konsultilta, joka oli suunnitellut passiivitaloja jo 10 vuoden ajan Euroopassa.

”Ratkaisujamme epäiltiin todella paljon, sillä asiat tehtiin toisin kuin alalla oli tapana. Joskus tuntui kieltämättä siltä, että muna opettaa kanaa. Nyt on ilo todeta, että kaikki toimii niin kuin oli suunniteltu”, Salomaa toteaa.

Projekti inspiroi Salomaata niin paljon, että hän päätti suunnata urallaan energiatehokkuuden maailmaan. Työkokemusta kertyi lämmön talteenottojärjestelmien suunnittelusta ja myynnistä. Nyt hän suunnittelee työkseen rakennusten energiatehokkuutta vuonna 2014 perustamassaan konsulttitoimisto nollaE Oy:ssä.

Salomaiden passiivitalo palkittiin Kaarinassa vuoden rakennusprojektina vuonna 2010.

Lisätietoja:

Nikolas Salomaa
toimitusjohtaja
041 541 5553
nikolas.salomaa@nollae.fi

 

Julkaistu 8.11.2016