Mitä kuuluu Toriparkille?

Åbo Underrättelser kävi haastattelemassa Nikolas Salomaata, nolla_E:n toimitusjohtajaa, koskien torin aurinkolämpöjärjestelmän kehitystä ja sen nykytilaa.

Åbo Underrättelser 22.tammikuuta 2024 julkaisemassa haastattelussa todettiin, että Turun Kauppatori ei vielä lämmitä torin pintaa otsikoihin nousseella aurinkolämpöjärjestelmällään, mutta Nikolas Salomaan mukaan projekti etenee silti suunnitelmien mukaisesti. 

– Miljoonan kuutiometrin saven lämmittäminen vie aikansa. Järjestelmällä kestää viisi vuotta saavuttaa täysi teho, hän sanoo.

Torin rakennustöiden viivästysten vuoksi torin alla olevat energiapaalut on ladattu lämmöllä vain yhden kesän ajan, ensi talvena aurinkolämmön on tarkoitus auttaa lumen sulattamisessa.

Aurinkolämpöjärjestelmä lämmittää jo nyt muutakin kuin torialuetta

Vaikka järjestelmästä on ollut poissa käytöstä noin 10 prosenttia, Toriparkki, Wiklundin alla oleva kauppakerros S-marketteineen, sekä kaikki toripaviljongit, jotka kuluttavat kerrostalon verran energiaa, lämpiävät jo aurinkolämmöllä.  Järjestelmä toimii siis suunnitellusti siitä huolimatta, että osa torin alla olevista nesteputkista on rikkoutunut. nolla_E:n toimittama putkisto koeponnistettiin ennen kuin se valettiin betoniin.

Betonin päällä on kaksi kerrosta betonia ja sitten torin pintakivet. Kuten useimmat turkulaiset ovat varmasti huomanneet, tori ja sitä ympäröivät kadut ovat kärsineet painaumista, joskus syvistäkin kuopista. Se on puolestaan johtanut siihen, että nesteputket ovat vaurioituneet ja alkaneet vuotaa. Nikolas Salomaa sanoo, ettei hän ole asiantuntija siinä, mikä meni pieleen, mutta että uudessa torin pinnassa ei pitäisi olla kuoppia eikä irtonaisia kiviä.

Savipatteri lämpenee hiljalleen

Saven tämän hetkinen noin 20 asteen lämpötila antaa pysäköintitasolle miellyttävän lämpötilan. Muutaman vuoden kuluttua, aurinkojärjestelmän toimiessa täydellä teholla, voi savipatterin kuumimman keskiosan lämpötila nousta jopa 40 asteeseen. Liian kuumuuden välttämiseksi parkkihallin lattian alla on vielä eristys.

 

Linkki alkuperäiseen Åbo Underrättelser julkaisuun, jonka on kirjoittanut Jean Lindén:
https://abounderrattelser.fi/torgets-solvarmesystem-ar-i-gang-men-annu-ar-det-annan-varme-som-smalter-snon-pa-ytan/