Lämmön kausivarastointi -webinaarissa puhuttiin nollahiilirakennusten seuraavasta buumista

Meillä oli keskiviikkona 27. tammikuuta ilo tuottaa ensimmäinen osa nollaE:n webinaarisarjasta ”Miten toteutetaan taloudellisesti kannattava nollahiilirakennus?”. Esityksissään Rauli Lautkankare Turun Ammattikorkeakoulusta ja Nikolas Salomaa nollaE:ltä keskustelivat ja kertoivat omista näkökulmistaan lämmön kausivarastoinnista.

Rauli Lautkankare

“Vahvimmat syyt ruveta käyttämään lämmön kausivarastointia on energiansäästö, jonka avulla säästetään kustannuksia. Investointikustannuskin voi olla hyvin suunniteltuna pienempi, kun perinteisemmässä lämpöjärjestelmässä. Tämän lisäksi saadaan rakennukselle huomattavasti pienempi hiilijalanjälki”, sanoo Rauli.

”Tällä hetkellä eletään maalämpöbuumia, mutta seuraava buumi on kausilämpövarastot. Lämmön kausivarastointia hyödyntävä energiajärjestelmä on täysin mahdollista toteuttaa tälläkin hetkellä.  Esimerkiksi maalämpö voidaan toteuttaa edullisemmin hyödyntämällä energiapaaluja kuin porakaivoja poraamalla”, kertoo Nikolas.

Tavoitteena kokonaisvaltaisen energiatehokkuuden parantaminen

Lämmön kausivarastointi on erinomainen esimerkki kokonaisvaltaisesta energiatehokkuuden parantamisesta, jossa sekä ympäristö että kiinteistön omistajat ja käyttäjät hyötyvät toimenpiteistä. Merkittävästi matalampi energiankulutus pienentää huomattavasti kiinteistön hiilijalanjälkeä samalla kun käyttökustannukset laskevat ja käyttömukavuus paranee. Yleensä hyvin suunniteluissa kohteissa, myös investointikustannukset voivat olla alemmat verrattuna perinteiseen ratkaisuun, joka jo itsessään luo lisäarvoa ja tukee täten kiinteistön arvoa nyt ja tulevaisuudessa.

Nikolas Salomaa

“Niin kannattavaa kun lämmön kausivarastointi onkin, se ei yksinään missään rakennuksessa ole se ainoa ratkaisu, jolla päästään optimaaliseen taloudelliseen kannattavuuteen vaan se on osa toimenpidekokonaisuutta”, Nikolas muistuttaa.

Koska jokainen rakennus ja kohde ovat erilaisia, huolellinen ja tarkka lähtötilanteen kartoittaminen muodostaa perustan nollaE:n filosofialle löytää optimaalinen ratkaisu energiavirtojen uudelleenjärjestelylle jokaiselle rakennukselle erikseen. Yhdessä nollaE:n kehittämän tekoälypohjaisen ohjelmiston kanssa, tämä mahdollistaa myös optimaalisen sijoitetun pääoman tuoton. Katso tästä esittelyvideomme Turun Toriparkista, joka on osoitus siitä, että myös hyvin yksilöllisille kohteille on olemassa erittäin energiatehokas ja taloudellisesti kannattava ratkaisu.

Webinaarista on lähetetty osallistujille tallenne, mutta muille sisältö on maksullinen. Saat sisällön käyttöösi olemalla yhteydessä meihin: info@nollae.fi. Suunnittelemme jo webinaarisarjamme seuraavaa jaksoa ja kerromme siitä lisää mahdollisimman pian.