This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.
Keppiä vai porkkanaa?!
Keppiä vai porkkanaa?! Kumpaa saisi olla?
Tällä viikolla uutisoitiin valmisteilla olevasta EU:n energiatehokkuusdirektiivistä ja jutussa peloteltiin sillä, että suomalaiset (kiinteistöt) joutuvat remontoimaan 21 miljardin edestä kiinteistöjään ennen aikaisesti. Samaan aikaan suomalaisessa kiinteistökannassa on kuitenkin Rakennusteollisuuden mukaan jopa 30-50 miljardin edestä korjausvelkaa, toki sisältäen myös infraa! Eli voisiko direktiivin valmistelussa olla jotain järkeäkin, kun ei remontteihin ole tähän mennessä ollut tarpeeksi motivaatiota?
Toki pitää myös ymmärtää, että Suomessa on paljon muuttotappiokuntia, joissa lainan saaminen remontointiin voi olla jo nykyisellään haaste. Tällaisten kuntien kiinteistöille lainsäädäntöön sovellettavat velvoitteet varmasti toisi haasteita. Mutta samalla uskaltaisin väittää että kaikki korjausvelka ei kuitenkaan sijaitse kyseisillä alueilla. Ongelmaa on jollain tavoin pahentanut se fakta että energia on ollut viime vuodet niin halpaa ettei tämäkään ole innostanut oma-aloitteisesti remontoimaan kiinteistöjä.
Parasta tässä kuitenkin on se että tässä(kin) tapauksessa säädökset, lait ja direktiivit laahaa perässä. Markkinoilla on jo tekijöitä, jotka voivat löytää kannattavat energiatehokkuustoimet jo nyt. Sellaiset joiden tekemistä ei kannata jäädä odottelemaan! Erityisesti viime vuosien energian hinnannousu ja suuret hintavaihtelut ajaa entisestään kannattavuutta parempaan suuntaan. Nyt en siis kuitenkaan puhu siitä perinteisestä maalämpö- ja/tai poistoilmalämpöpumppu investoinnista, jonka takaisinmaksuaika on 14 vuotta, saati että tällainen vaatisi aina edes aurinkopaneeleitakaan.
Olisi naurettavaa alkaa odottamaan 10 vuotta näiden määräysten voimaanastumista. Tuossa ajassa remontti on jo tehty ja todennäköisimmin maksettu myös aikoja sitten takaisin. Eli ei kannata jäädä odottamaan että on pakko, vaan kannattaa toimia heti kun on jo mahdollisuus!
Me nolla_E:llä tiedetään että asialle on tehtävissä paljonkin, ja mikä parasta eli niin että remonttiin ryhtyminen on myös taloudellisesti kannattavaa! Odottaminen on se mikä maksaa. Jos aihe sattuu kiinnostamaan niin kerrotaan mielellään lisää!
Asiasta on keskusteltu laajasti ja mielestäni Anne kiteyttää aiheen varsin hyvin: ”Energiatehokkuutta kehittämällä vähennetään riippuvuutta fossiilisista polttoaineista, panostetaan energiaomavaraisuuteen ja pienennetään kasvihuonekaasupäästöjä.” Anne Valkama, Green Building Council Finland.
Disclaimer: Kuva-asetelma on ihan kotikutoinen ja siihen on lainattu porkkana jääkaapista sekä puolison ”karahka” terassilta 😅
Tuomas Ojanperä, Energy Specialist, nollaE