Minkälaisessa talossa on täydellinen sisäilma? Perinnetalossa? Hirsitalossa? Totuus on, että täydellistä sisäilmaa ei ole yhdessäkään talossa. Sen sijaan lähes täydellisestä ilmasta saa nauttia ainoastaan joutsenmerkityssä talossa. Valitan, perinnerakentamisen puolestapuhujat. Perinnetalot eivät tätä mittelöä voita, eivät edes hirrestä tehdyt.

Joutsenmerkitty talo on lähes nollaenergiatalo. Mutta ne nollaenergiatalothan ovat niitä hometaloja! Oikaisen erittäin mielelläni tämän väärän käsityksen saman tien. Asunhan nollaenergiatalossa jo seitsemättä vuotta.

On turhaa haikailla aikakonetta, kuten arkkitehtuurin emeritusprofessori Panu Kaila Helsingin Sanomissa 20.3.2016. Kailan mukaan olisi hyvä peruuttaa 50-luvulle, jolloin talot olivat terveitä. Ei, ei. Suuri kunnia toki kaikille sen ajan miehille, jotka rintamamiestaloja perheilleen pystyttivät. Onneksi tätä päivää elävä VTT:n tutkimusprofessori Miimu Airaksinen tarkentaa blogikirjoituksessaan 25.5.2016, että rakennusfysikaalisesti toimimattoman talon homeongelmat johtuvat ihan jostain muusta kuin energiatehokkuudesta. Se on totinen tosi.

Joutsenmerkitty talo on standardi, jossa suurin osa sisäilman laatuun vaikuttavista tekijöistä on otettu huomioon. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että sisäilma on niin hyvää kuin tieteellisin menetelmin pystytään aikaansaamaan. Sisäilmaan vaarallisia yhdisteitä päästävät materiaalit on minimoitu – ja osittain jopa eliminoitu täysin. Ilmanvaihdolle ja energiatehokkuudelle on asetettu tietyt raja-arvot, joiden raameissa on pysyttävä joutsenmerkin saadakseen. Aikakonetta tai hirsiä ei tarvita.

Joutsenmerkki asettaa rajat myös talon energiankulutukselle. Suomessa on tuhansia sisäilmaongelmaisia rakennuksia, eikä niistä yksikään niistä ole nollaenergiatalo. Tosielämän hometalot ovat suurimmaksi osaksi 70-luvulla rakennettuja energiasyöppötaloja, joista ei kannattaisi edes puhua nollaenergiatalojen kanssa saman päivän aikana.

Joutsenmerkityssä talossa yhdistyvät kaksi tämän aikakauden tärkeintä rakentamisen suuntausta: pitkälle optimoitu energiatehokkuus sekä lähes täydellinen sisäilma. Toivon, että joutsenmerkittyjen talojen rakentaminen saa ansaitsemansa paikan myös meillä Suomessa.

P.S. Olemme mukana ensimmäisen Suomeen rakennettavan, joutsenmerkityn omakotitalon rakennusprojektissa. Siitä lisää myöhemmin!


Nikolas Salomaa

Kirjoittaja on nollaE Oy:n perustaja, jonka visiona on järkevä ja energiatehokas Suomi.

 

Julkaistu 15.6.2016