Helteellä asuntoja viilennetään monin keinoin

Kun hellejakso lämmittää asunnon tehden sisätiloissa oleskelun epämiellyttäväksi, aletaan viimeistään miettiä erilaisia keinoja viilentää kotia. Minkälainen lämpötila kullekin asukkaalle on mukava, on toki yksilöllistä, mutta usein pitkään jatkunut lämmin kausi ja kohonnut sisälämpötila aiheuttaa monille hankaluuksia esimerkiksi nukkumisen osalta.

Viilentäminen kuluttaa energiaa ja maksaa

Asunnon viilentämiseen on olemassa monia eri keinoja. Parasta olisi, jos viilentämistarpeet otettaisiin huomioon jo rakennusvaiheessa niin, että asunnon ja sen asukkaiden yksilölliset tarpeet tulisi huomioitua koko rakennuksen elinkaaren ajalta. Jo rakennusvaiheessa tehtävä suunnitelma on mahdollista optimoida siten, että viilennykseen käytettävien ratkaisujen energiatehokkuus on maksimoitu ja näin ollen viilennyksestä aiheutuu mahdollisimman vähän kuluja. Viilennysratkaisuiden hintahaitari on kuitenkin valtava; jopa lämmityksen kilowattituntihinnasta aina täysin optimoitujen kohteiden nollaan euroon asti. Teknisten ratkaisuiden kirjo on vielä laajempi. Jokaiseen asuntoon löytyy valtavat määrät erilaisia viilennysvaihtoehtoja. Haaste on löytää kullekin rakennukselle yksilöllisesti se sopivin.

Useimmiten viilennysongelmiin törmätään kuitenkin jo olemassa olevassa rakennuksessa, joka on aikoinaan rakennettu sen aikaisten standardien mukaan – helteiden aiheuttamat lämpötilaongelmat huomioimatta. Tällaisiin rakennuksiin on mahdollista tehdä energiasaneeraus, jonka yhteydessä kartoitetaan myös viilennystarpeet. Samalla määritellään tarkoitukseen parhaiten soveltuvat saneeraustoimenpiteet, sekä valitaan optimaaliset laitteet kyseisen rakennuksen ominaisuuksien, talon ja sen asukkaiden lämmitys- ja viilennystarpeiden mukaan.

Omakotitalorakentamisessa viilennystarpeet on osattu huomioida jo useampien vuosien ajan.  Nykyään edelläkävijät osaavat ottaa viilennystarpeet huomioon myös kerrostalorakentamisessa.

Energiatehokkaalla viilennysratkaisulla merkittävät säästöt

Nykyaikaisilla ratkaisuilla saadaan haastavatkin kohteet optimoitua siten, että lämmitys- ja viilennyslaitteistot vievät mahdollisimman vähän energiaa. Kun kulloiseenkin tapaukseen valitaan juuri kyseiseen tilanteeseen sopivimmat ratkaisut, ei rakennuttaja tai saneeraaja maksa turhasta.

Erilaisia asunnon viilennysvaihtoehtoja ovat esimerkiksi ilmanvaihtokoneen esikylmennyspatterin kautta viilennettävä tuloilma tai maalämpöjärjestelmän kautta tuotettava maakylmä, jota voidaan kierrättää esimerkiksi lattialämmitysputkistossa. Vaihtoehtoja on paljon, ja valinnat voivat olla vaikeita asiaan perehtymättömille. Asiantuntija-apua kannattaa hyödyntää valintoja tehtäessä, sillä parhaan mahdollisen ratkaisun löytäminen tuottaa pitkällä aikavälillä merkittävät säästöt rakennuksen energiankulutuksessa.

Viilennysvinkkejä ensihätiin

Jos rakentaminen tai rakennuksen energiasaneeraus ei juuri nyt ole ajankohtaista, on asuntoa mahdollista yrittää viilentää myös muilla konsteilla. Muutamia vinkkejä ensihätiin, kun hellejakso taas saapuu:

Jos ilmalämpöpumppuun tai muihin viilennyksen mahdollistaviin laitteistoratkaisuiden hankintaan ei ole juuri nyt mahdollisuutta, apua voi etsiä tuulettimesta tai liikuteltavasta viilennyslaitteesta. Tuuletin ei varsinaisesti viilennä asuntoa, vaan ainoastaan kierrättää ilmaa. Se saattaa silti helpottaa oloa, jos asunnossa on muuten kovin tukalaa. Liikuteltava viilennyslaite sen sijaan tuottaa viileää ilmaa sen sisällä olevan koneiston avulla. Laite puhaltaa kuuman ilman ulos tuuletusikkunasta ja sillä voi viilentää yksittäisen huoneen, esimerkiksi makuuhuoneen ennen nukkumaanmenoa. Liikuteltava viilennyslaite on kuitenkin yleensä melko kovaääninen, tuottaa etenkin kostealla ilmalla kondenssivettä ja kuluttaa sähköä.

Optimaalisin ratkaisu pitkällä tähtäimellä on investoida kokonaisratkaisuun, joka huomioi sekä asunnon lämmitys- että viilennystarpeet, oli sitten kyseessä uusi rakennus tai remonttikohde.