Energiatehokkuusdirektiivi on kiinteistöille mahdollisuus – ei uhka

 

EU:n tuleva energiatehokkuusdirektiivi puhuttaa kiinteistönomistajia omakotiasukkaista kauppakeskusyrittäjiin. Miten uusiin vaatimuksiin voidaan vastata mahdollisimman kustannustehokkaasti?

Nolla_E:n toimitusjohtaja Nikolas Salomaa vertaa direktiiviä tieliikennelakiin ja turvavöiden pakolliseksi tulemiseen. Hän näkee, että asetus on hyvä asia, niin rakennustekniikan, ympäristön kuin ihmistenkin – eli laskun maksajien kannalta.

– Jos kiinteistön energialuokitus on F tai G, on asialle joka tapauksessa tehtävä jotain. Etenkin noissa energialuokissa energiaremonteissa on erittäin lyhyt takaisinmaksuaika, puhutaan muutamista vuosista, Salomaa kertoo.

Matka kohti energiatehokkuutta alkaa laskelmasta

Salomaan mukaan se, mitä rakennukselle tulee tehdä on yksilöllistä, mutta jokainen rakennus on muutettavissa, ei vain vähemmän energiasyöpöksi, vaan todella energiatehokkaaksi.

– Rakennus mallinnetaan, lasketaan kaikki mahdolliset energiatehokkuustoimenpiteet ja niiden yhdistelmät, ja sieltä löydetään juuri kyseiselle kiinteistölle kannattavin yhdistelmä.

Sama periaate pätee, oli kyseessä mummonmökki tai kauppakeskus, mutta monimutkaisemmissa rakennuksissa on noin tuhat energiatehokkuustoimenpidettä, joista tyypillisesti noin 40 toimenpidettä yhdessä tehtyinä osoittautuvat kannattaviksi.

Naapurin kopiointi ei kannata

Tyypillinen tapa toimia on se, että havahdutaan pakon edessä esimerkiksi korkeisiin kustannuksiin, tai kuten tässä tapauksessa viranomaismääräyksiin. Joku tuntee jonkun, joka asensi kohteeseensa maalämmön, ja sai sille 10 vuoden takaisinmaksuajan.

– Paljon tärkeämpää kuin lämmitysmuoto ovat energiansäästötoimenpiteet. Se, että kulutuksesta leikataan yli puolet pois on aina varmuudella edullisempaa.

Muuttujia on tuhansia. Tästä syystä Salomaan mukaan naapurin kopiointi ei kannata, vaan kannattaa tehdä oma, yksilöllinen laskelma.

– Olemme tehneet laskelmat yli tuhannelle rakennukselle, eikä kahta samanlaista ole tullut vastaan.

Säästö on monen tekijän summa

Tavanomaisessa energiaremontissa takaisinmaksuaika on 10–14 vuotta. Salomaa lupaa, että remontissa, jossa nolla_E on mukana, takaisinmaksuaika on 3–6 vuotta. Tähän ei pelkällä maalämpöön siirtymisellä ylletä.

– Kaikista kannattavimmat toimenpiteet ovat pieniä, epäseksikkäitä toimenpiteitä, joiden myymisestä kukaan ei liiemmin hyödy, ja joilla ei ole markkinointikoneistoa takanaan.

Salomaan mukaan yhden laajamittaisen toimenpiteen sijasta kannattavinta on yleensä tehdä kymmenen pienempää. Mutta miten sitten kymmenen toimenpidettä voi olla edullisempi kokonaisratkaisu kuin vaikkapa juuri maalämpö?

– Siksi että kolme näistä on ilmaisia, kolme edullisia, ja neljä maksaa jonkun verran, mutta silti vain murto-osan ylimitoitettuun maalämpöjärjestelmään verrattuna.

Herättikö artikkeli kysymyksiä tai oletko kiinnostunut oman kiinteistösi energiatehokkuuden parantamisesta? Ota meihin yhteyttä puhelimitse 020 7432 222 tai sähköpostitse info@nollae.fi