Energiatehokkuuden optimointi on taloudellisen nollahiilirakentamisen edellytys

[fusion_builder_container hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” parallax_speed=”0.3″ video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” border_style=”solid” flex_column_spacing=”0px” type=”legacy”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” center_content=”no” last=”true” min_height=”” hover_type=”none” link=”” first=”true”][fusion_text]

Rakennukset kuluttavat suuren osan käytettävissä olevasta energiasta, vaikka tekniset ratkaisut rakennusten energiankulutuksen minimoimiseen ovat jo olemassa. Rakennusten osuus energian loppukäytöstä Suomessa on noin 40 % ja ne aiheuttavat noin kolmanneksen kasvihuonekaasupäästöistä. Rakentamisen ja rakennetun ympäristön ilmastovaikutukset ovat merkittävät, mutta niitä on mahdollista pienentää energiatehokkuuden optimoinnilla ja sitoutumalla nollahiilirakentamiseen.

Energiatehokkuustoimenpiteitä suunniteltaessa olisi otettava huomioon myös teknisten ratkaisujen tuotannosta ja muusta arvoketjusta aiheutuvat päästöt sekä se, onko rakennus itsessään energiatehokas. Tavanomaisessa tapauksessa, ilman optimointia, nollahiilirakennuskin kuluttaa paljon energiaa.

Kuinka niin?

Koska paljon energiaa kuluttavan rakennuksen energiantarpeen kattamiseksi tarvitaan suuri määrä talotekniikkaa, kuten pumppuja ja paneeleita, jotta rakennus olisi hiilineutraali. Samalla tarvitaan myös lisää toimenpiteitä rakennuksen hiilijalanjäljen pienentämiseksi, sillä moninaiset ratkaisut kasvattavat päästöjä – ja kustannuksia. Kun energiaratkaisu on suunniteltu optimoituna, siihen ei sisälly mitään turhaa.

Teknologia vie energiatehokkuuden parantamisen uusiin ulottuvuuksiin. Tulevaisuuden energiatehokkuusoptimointi perustuu kehittyneiden ohjelmistojen laskentakykyyn ja tekoälyyn. Ihminen suunnittelijana kykenee käymään läpi joitakin eri vaihtoehtoja, mutta varta vasten energiaoptimointiin kehitetty ohjelmisto laskee kymmeniä tuhansia eri vaihtoehtoja ja poimii niistä kustannustehokkaimmat vain sekunneissa.

Simulointi kartoittaa, optimointi tuottaa ratkaisun

Kun rakennuksen energiankulutus, hiilidioksidipäästöt ja hiilijalanjälki halutaan minimoida taloudellisesti, ratkaisu on optimoitu energiatehokkuus. Rakennusten energiatehokkuuden optimoinnilla saavutetaan paras mahdollinen energiansäästö. Ensin rakennus simuloidaan, jolloin kaikki sen energiatehokkuuteen vaikuttavat yksilölliset ominaisuudet kartoitetaan. Simuloinnissa selvitetään minkä verran ja milloin rakennus kuluttaa energiaa.

Simuloinnin jälkeen rakennuksen energiatehokkuus optimoidaan huippuunsa ja lämmitys- ja viilennystehon tarve minimoidaan. Optimointi tuottaa ehdotuksen energiatehokkuustoimenpiteistä, taloudellisesti järkevän energiaratkaisun ja vertailun vaihtoehtoisiin ratkaisuihin.

Hiilineutraali ratkaisu on myös taloudellisesti järkevä

Optimoidun energiatehokkuuden lisäksi nollahiilirakennuksen edellytys on päästötön energia. Sen lisäksi, että rakennuksen lämmitys- tai viilennystehon tarve on minimoitu energiatehokkuuden optimoinnin avulla, rakennuksen käyttämän energian on oltava päästötöntä. Nollahiilirakennus voi myös itse tuottaa päästötöntä energiaa.

”Fossiiliset energianlähteet eivät ole järkeviä millään tavalla tarkasteltuna. Kun ohjelmistomme laskee energiatehokkuustoimenpiteille kannattavuuslaskelmia, eivät päästöjä tuottavat energianlähteet ole koskaan taloudellinen vaihtoehto”, sanoo nollaE:n toimitusjohtaja Nikolas Salomaa.

Päästötöntä energiaa on mahdollista ostaa. Päästötön energia on kuitenkin tulevaisuudessa kysyttyä, joten sen tarve on syytä mitoittaa mahdollisimman pieneksi, yllättävien ja turhien kulujen välttämiseksi. Koska energiatehokkuuden optimointi minimoi energiankulutuksen, on ostosähkön tarve optimoiduissa rakennuksissa yleensä varsin pieni, ellei olematon.

Nollahiilirakentamista edistetään sitoutumalla

World Green Building Council haastaa rakennettuun ympäristöömme vaikuttavat toimijat ja yhteisöt, liittymään Net Zero Carbon Buildings Commitment -lupaukseen, jossa sitoudutaan edistämään nollahiilirakentamista ja hiilineutraalia kiinteistöjen käyttöä. GBC on myös listannut askelmerkit, joiden avulla nollahiilirakennus on mahdollista saavuttaa:

Kun nollahiilirakennusta suunnitellaan alusta asti asiantuntijoiden avulla, on mahdollista toteuttaa hiilineutraalit ratkaisut heti, jolloin rakennusta ei tarvitse muokata enää rakennusvaiheessa tai valmistumisen jälkeen.

Net Zero Carbon Commitment -sitoumukseen voi tutustua Green Building Council Finlandin verkkosivustolla: https://figbc.fi/projektit/net-zero-carbon-commitment/

Kuvituskuvat ja Net Zero Carbon Buildings Commitment: Green Building Council

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]