DataMust -projektin oivalluksia jaettiin Smart Sustainable Cities Boosted by Data Sharing -tapahtumassa

Viime torstaina 6.2. järjestetty Smart Sustainable Cities Boosted by Data Sharing -tapahtuma Paasitornissa kokosi yhteen alan asiantuntijoita, tutkijoita ja yrityksiä keskustelemaan datan jakamisen merkityksestä kestävien kaupunkiratkaisujen kehittämisessä. Kuvassa (vasemmalta): Anu Soukki (Sitowise), Retu Ylinen (Kuopion kaupunki), Reijo Väliharju (Hiedanrannan Kehitys Oy), Jutta Suksi (VTT), Sixten Sandström (Business Finland).

Tapahtuma tarjosi kattavan katsauksen uusimpiin innovaatioihin, ekosysteemien rakentamiseen ja kaupunkien rooliin datan hyödyntämisessä. Lisäksi tapahtuman yhteydessä julkaistiin DataMust-projektin opaskirja, joka kokoaa yhteen hankkeen keskeiset oivallukset ja tarjoaa ohjeita dataekosysteemien kehittämiseen. Tästä lisää blogin loppupuolella!

nolla_E:n panos DataMust-hankkeessa

DataMust on VTT:n johtama hanke, joka keskittyi uudenlaisen datamarkkinakonseptin kehittämiseen kaupunkien vihreän siirtymän vauhdittamiseksi. Projektin tavoitteena on luoda dataekosysteemejä, jotka edistävät älykkäiden ja kestävien kaupunkiratkaisujen syntymistä.

nolla_E on ollut keskeisessä roolissa DataMust-projektissa, jossa on kehitetty uusia tapoja hyödyntää energiadataa tehokkaammin. Projektin avulla on mahdollistettu muun muassa:

Kaksivuotiseen DataMust-hankkeeseen ovat osallistuneet nolla_E:n lisäksi VTT, Nokia, Loihde, Sitowise, Cozify, COBA International Oy, Espoon kaupunki, Las Rozasin kaupunki (Espanja) ja SACYR. Hanke oli osa Nokian Veturi-ohjelmaa ja sai tukea Business Finlandilta.

Kaupungit datan ekosysteemien rakentajina

VTT:n esityksissä nostettiin esiin kaupunkien keskeinen rooli datan ekosysteemien luomisessa ja kehittämisessä. Pelkkä tekninen valmius ei kuitenkaan riitä – kaupunkien on kehitettävä osaamistaan ekosysteemien hallinnassa sekä dataan liittyvissä sääntelykysymyksissä. VTT:n Senior Scientist Maija Federley kommentoi hankkeen merkitystä seuraavasti:

”DataMust-hanke on ollut todella mielenkiintoinen yhteinen oppimismatka tarvittavien kyvykkyyksien kehittämiseksi datatalouden ja datapohjaisten palveluiden edistämiseksi, keskittyen erityisesti älykkäiden kestävien kaupunkien tarpeisiin. Olemme tutkineet aihetta hyvin monipuolisesti, kattaen mm. teknologisia datamarkkinoiden ja datan jakamisen ratkaisuja, kaupunkien roolin dataekosysteemien muodostamisessa, datasääntelyn vaikutuksia liiketoimintaympäristöön sekä kehittäen konsepteja energiaoptimointiin ja kysyntäjoustoon.

Hankkeessa on ollut mukana hyvinkin erilaisia osaamisia ja ratkaisuja edustavia yrityksiä, mikä on ollut arvokasta lukuisissa työpajoissamme, joissa olemme rakentaneet yhteistä ymmärrystä ja kehittäneet osaamista luovien sujuvasti käytännön liiketoimintahaasteiden, kehittyvien data-avaruuksien ja datatalouden teoreettisenkin tutkimuksen viidakossa.

nollaE on osallistunut hankkeessa todella aktiivisesti yhteiskehittämiseen ja tuonut esille oman kehitystyönsä kannalta keskeisiä ratkaistavia kysymyksiä, koko konsortion hyödyksi. nollaE on ennakkoluulottomasti panostanut hankkeen yhteydessä nousseisiin mahdollisuuksiin verkostoitua ja tutkia uusia kaupallisia mahdollisuuksia. On ollut todella ilahduttavaa, että pieni yritys on sitoutunut hankkeeseen ja siinä tehtävään yhteistyöhön näin vahvasti.”

Espoon kaupungin Piia Wollstén (Director for Digital Services Development) esitteli kaupunkien mahdollista roolia datan ekosysteemien orkestroijana. Espoo toimii koordinaattorina, joka mahdollistaa ekosysteemien kehitysedellytykset tarjoamalla toimintamalleja, yhteisösääntöjä ja rakenteita. Lisäksi kaupunki toimii neutraalina ja luotettavana fasilitaattorina, huomioiden kaikkien sidosryhmien tarpeet ja näkökulmat. Tämä mahdollistaa ekosysteemin tasapainoisen ja kestävän kehityksen.

Keskeisiä havaintoja tapahtumasta:

DataMust-projektin opaskirja julkaistu

Tapahtuman yhteydessä julkaistiin DataMust-projektin opaskirja: DataMust: Data Markets for Sustainable Cities, joka tarjoaa kattavan katsauksen datan jakamisen ja ekosysteemien rakentamisen keskeisiin elementteihin.

Opaskirja antaa käytännön ohjeita:

Opas on arvokas työkalu kaikille, jotka ovat mukana älykkäiden ja kestävien kaupunkien dataratkaisujen kehittämisessä.

Tapahtuma tarjosi erinomaisen mahdollisuuden verkostoitua ja jakaa ajatuksia siitä, kuinka dataekosysteemit voivat tukea kaupunkien kestävää kehitystä. nolla_E jatkaa aktiivista rooliaan energiadatan hyödyntämisessä ja älykkäiden kaupunkien kehittämisessä – yhteistyössä kumppaneidemme kanssa!