
Kun teknologia kohtaa kestävät arvot – Henkilöstöesittelyssä nolla_E:n tuore CTO Marko Mattila
Kun teknologiaosaaminen kohtaa kestävät arvot, syntyy mahdollisuus muuttaa maailmaa – yksi rakennus kerrallaan. Haastattelimme nolla_E:n tuoretta CTO:ta Marko Mattilaa, joka haluaa käyttää osaamistaan ratkaisuihin, joilla on todellinen vaikutus tulevien sukupolvien hyväksi.
Työn merkityksellisyys ajoi nolla_E:lle
Marko Mattila liittyi nolla_E:n tiimiin keväällä ja on ollut alusta asti innostunut siitä, mitä yritys edustaa: ”Työ ei ole minulle vain työtä, sen täytyy merkitä jotain. Haluan olla mukana rakentamassa ratkaisuja, joilla on aidosti vaikutusta. nolla_E:llä pääsen yhdistämään teknologiaosaamiseni kestävien arvojen edistämiseen.”
Turkulaislähtöinen Marko on koulutukseltaan tietojenkäsittelytieteiden maisteri ja hänellä on yli 25 vuoden kokemus ohjelmistokehityksestä ja teknologiajohtamisesta. Hän on työskennellyt niin erilaisissa MedTech- ja rakennusalan startupeissa, kuin myös globaalisti tunnetuissa teknologia- ja teollisuusyrityksissä, kuten Koneella ja Nokialla. Tämä laaja kokemus antaa hänelle erinomaisen näkemyksen siitä, miten erilaiset organisaatiot toimivat myös kasvun matkalla – ja miten skaalautuvaa tuotekehitystä rakennetaan.
”Se, mitä nolla_E tekee, on vaikuttavaa. Rakennus kerrallaan maailmaa voidaan tehdä energiatehokkaammaksi, ja jokaisella valinnalla on merkitys. Paras motivaattori on mahdollisuus tehdä jotain tärkeää”, Marko toteaa.
Teknologian suunnittelua ja tiimin rakentamista
Markon rooliin nolla_E:llä kuuluu tuotteen ja teknologian suunnittelua, projektinhallintaa sekä olennaisimpana tehtävänä tuotekehitystiimin rakentamista. Hän toimii työssään siltana eri sidosryhmien välillä ja pitää huolen siitä, että teknologinen kehitys tukee yrityksen liiketoimintamallia ja visiota.
”Työssäni parasta on ihmisläheisyys – teknologia ei tapahdu tyhjiössä. Jotta tuotetta voi kehittää tehokkaasti, täytyy ymmärtää käyttäjät, asiakkaat ja koko ekosysteemi. Se vaatii systeemiajattelua ja kykyä hahmottaa suuria kokonaisuuksia”, Marko toteaa.
Vaikuttavuutta energiatehokkuuden ytimessä
Markoa kiehtoo erityisesti nolla_E:n kehittämä energiavirtojen uudelleenjärjestely (EVU) -menetelmä: ”On vaikuttavaa, että turkulaislähtöinen pieni yritys on onnistunut kehittämään näin tehokkaan tavan parantaa energiatehokkuutta. On kiinnostavaa nähdä, mihin kaikkeen tätä teknologiaa voidaan tulevaisuudessa hyödyntää.”
Marko näkee energiatehokkaan rakentamisen tulevaisuuden valoisana, kun tietoisuus kasvaa ja toimenpiteet muuttuvat systemaattisemmiksi: ”Rakentaminen on yksi suurimmista ilmastonmuutoksen aiheuttajista. Me pystymme rakennus kerrallaan muuttamaan tätä suuntaa, ja pienistä puroista voi syntyä suurikin muutos.”
nolla_E:n avoin ja asiantuntijalähtöinen yrityskulttuuri tukee Markon mukaan myös myös ammatillista kehittymistä: ”Täällä jokainen toimii asiantuntijaroolissa, ja saa luottamuksella hoitaa omaa rooliaan ilman mikromanagerointia. On hienoa olla osa tiimiä, jossa osaaminen on näin vahvaa ja jossa kehittämiselle annetaan tilaa.”
Luonto, arkkitehtuuri ja kestävät valinnat

Vapaa-ajallaan Marko rentoutuu luonnon ja meren läheisyydessä, ja kertoo viihtyvänsä erityisesti saaristomaisemissa. Urheilukin on tärkeässä roolissa: salikäynnit ja pyöräily kuuluvat viikoittaiseen ohjelmaan.
Rakentaminen ulottuu Markon elämässä työn ulkopuolellekin – parhaillaan hän toteuttaa omaa rakennusprojektiaan Kuusistossa. Hän kertoo suhtautuvansa arkkitehtuuriin intohimoisesti ja pohtivansa myös kotonaan, miten kestävät valinnat voivat näkyä sisustuksessa: “Olen innokas hyvän arkkitehtuurin ihailija, ja mietimme usein, voisiko kodin hankinnoissa hyödyntää esimerkiksi vintagea tai kierrätettyä. Ekologiset arvot näkyvät vahvasti myös arjessa ja asumisessa.”