Olen kuullut, että kolmasosa rakennusten lämmitysenergiasta kuluu ilmanvaihdon lämmittämiseen. Pitääkö se paikkansa?

Se voi pitää paikkansa jossakin rakennuksessa. Suomessa ei ole kahta samanlaista taloa, kun huomioidaan vaikkapa talon sijainti, asukkaiden määrä, elämäntapa… Pystymme laskemaan rakennuksesi ilmanvaihdon kuluttaman lämmitysenergian hyvin tarkasti simuloimalla. Samalla yleensä käy ilmi muutakin, mitä kannattaa huomioida ennen kuin lähtee investoimaan lämmitysjärjestelmiin.


Anoppini, joka on ammatiltaan rakennusmestari, sanoi, ettei mikään muu kuin sähkölämmitys maksa itseään takaisin. Onko niin?

Jossakin rakennuksessa voi olla näin ja toisessa ei. Sinun talosi osalta asia selviää ainoastaan simuloinnilla.


Jos maalämpö pudottaa lämmityskustannukset neljäsosaan, eikö se kannattaisi vaihtaa kaikkiin taloihin?

Maalämpö saattaa energiatehokkaassa, huolellisesti rakennetussa uudessa rakennuksessa pienentää lämmityskustannukset neljäsosaan. Tämä perustuu siihen, että vesikiertoisella lattialämmityksellä varustetussa uudessa rakennuksessa lämmityksen menoveden lämpötila on yleensä +21 – +30° C.

Vanhassa, pattereilla varustetussa talossa on kuitenkin täysin eri lähtökohta. Pattereiden menoveden lämpötila on pakkasella usein +60° C, jolloin maalämpö on lähellä suoraa sähkölämmitystä. Joissakin kohteissa on käynyt niinkin, että 3 000 euron öljylaskun tilalle on tullut 2 500 euron sähkölasku.

Se, miten maalämpö toimii sinun talossasi, on mahdollista selvittää simuloinnilla. Sen jälkeen on helppo tehdä taloudellisesti järkevä energiaremontti.


Eikö maalämpöä sitten kannata laittaa vanhaan taloon?

Joihinkin taloihin kannattaa ja toisiin ei. Sen saa helposti selville. Usein maalämpö saadaan kannattavaksi tekemällä samalla muitakin toimenpiteitä, esimerkiksi lisäeristyksiä tai toisenlaisia ikkunoita tai ovia. Järkevin yhdistelmä selviää simuloinnilla.

Simulointi on vanhoissa taloissa erityisen tärkeää, koska se on ainoa keino selvittää maalämpöpumpun oikea koko. Jos pumppu on liian iso, kuluu paljon rahaa jo investointivaiheessa. Jos pumppu on liian pieni, maalämpöpumpun hyöty kuluu hukkaan isoina sähkölaskuina pakkasilla.


Kannattako meidän vaihtaa öljykattila maalämpöpumppuun vai lisätä villaa yläpohjaan?

Jokainen rakennus on ainutlaatuinen. Täydellinen ratkaisu yhteen taloon voi toimia vain välttävästi toisessa talossa. Ennen toimintaa kannattaa suunnitella, mihin investoi ja ennen kaikkea miksi. Tunnemme alan ja suosittelemme puolueettomasti sinun rakennuksellesi parhaimman yhdistelmän. Tarvittaessa hoidamme myös kilpailutuksen. Säästät rahan lisäksi aikaa ja hermoja!


Ajattelimme tilata taloyhtiöömme poistoilmalämpöpumpun. Laitevalmistajan mukaan säästöt ovat vähintään 40 % kaukolämpölaskusta. Pitääkö tämä paikkansa?

Se voi olla, että kyseinen säästö toteutuu teilläkin. Voimme laskea sen kilowattitunnin tarkkuudella simuloimalla talon. Samalla löytyy useita muita kannattavia toimenpiteitä, joiden yhteisvaikutus saattaa moninkertaistaa säästönne.


Mitä tarkoittaa nollaE:n energiaremonttiselvitys?

Energiaremonttiselvitys on laskelma, joka saadaan simulointiohjelmasta. Laskelmasta selviää tarkasti, millä keinoilla kotinne tai rakennuksenne saadaan mahdollisimman taloudelliseksi ja energiatehokkaaksi. Laskelma huomioi mm. lämmityksen, ilmanvaihdon, johtumislämpöhäviöiden, ilmavuotojen ja lämpimän käyttöveden.

Olisiko sinulla kysyttävää? Ota yhteyttä meihin, niin katsotaan, miten voimme olla avuksi!