Energiatehokkuuden konsulttitoimisto nollaE ja kiinteistökehitykseen ja -sijoittamiseen keskittynyt Virtanen Yhtiöt ovat sopineet yhteistyöstä Turun keskustassa sijaitsevan Kivikukkaron kiinteistön energiatehokkuuden optimoimiseksi.

Virtanen Yhtiöt hankki kiinteistön vuonna 2016 kehittääkseen Kivikukkaroa moderniksi toimisto- ja liiketilaksi. Kiinteistöä on saneerattu elinkaarensa aikana, mutta vuonna 1975 valmistunut Kivikukkaro on energiaratkaisuiltaan tyypillinen suomalainen liikekiinteistö.

Merkittävät vähennykset energiankulutukseen ja päästöihin

”Olemme simuloineet Kivikukkaron energiankulutuksen ja löytäneet energiaratkaisuiden osalta yhdistelmän, jonka avulla kiinteistön energiankulutusta saadaan pienennettyä merkittävästi”, kertoo nollaE:n toimitusjohtaja Nikolas Salomaa.

nollaE:n suunnittelemalla optimoinnilla rakennus saadaan ylittämään reilusti tämän päivän energiatehokkuuden vaatimukset. ”Ratkaisuillamme Kivikukkaro vastaa tulevaisuuden kiinteistöjen energiatehokkuusvaatimuksiin. Me katsomme vähintään vuoteen 2050 saakka”, Salomaa jatkaa.

nollaE:n ehdotuksessa Kivikukkaron vuotuinen energiankulutus pienenee 1609 MWh, nykyisestä 2684 MWh:sta 1075 MWh:iin. Säästö vastaa esimerkiksi kahdeksankymmenen sähkölämmitetyn omakotitalon (tavallinen varustelutaso, 120 m², neljä henkilöä) vuotuista sähkönkulutusta. Lisäksi kiinteistön vuotuiset hiilidioksidipäästöt vähentyvät merkittävästi; kaikkiaan 240 tonnia.

Yksilölliset energiaratkaisut ratkaisevat

”Ehdotimme, että rakennuksen lämmittäminen ja jäähdyttäminen toteutetaan edistyksellisellä hybridienergiaratkaisulla, jossa hyödynnetään useita lämmön- ja kylmänlähteitä, kuten energiakaivoja sekä rakennuksen ja sen ympäristön energiavirtauksia”, Salomaa kertoo. nollaE:n hybridienergiaratkaisussa energiakaivoja hyödynnetään tavalla, joka on tavallista maalämpöjärjestelmää taloudellisesti paljon kannattavampaa.

Jokaisen nollaE:n optimoiman kiinteistön energiatehokkuusratkaisut ovat yksilöllisiä, eikä niitä voi sellaisenaan toistaa toisessa kohteessa. ”Poikkeamme muista alan toimijoista, sillä jokaista optimoimaamme kiinteistöä tarkastellaan aina yksilöllisesti. Näin kuhunkin kohteeseen löytyy paras mahdollinen yhdistelmä toimenpiteitä, joilla kyseisen rakennuksen energiatehokkuus saadaan optimoitua aivan huippuunsa”, jatkaa Nikolas Salomaa.

Optimointi laskee myös energiakustannuksia

Vuosikymmenten varrella Kivikukkaron tiloissa on toiminut erilaisia yrityksiä tavaratalosta ravintoloihin. Tällä hetkellä kiinteistössä on muun muassa K-Supermarket, Tokmannin myymälä, kuntosali Fitness24Seven, Woolshed-ravintola sekä lääkärikeskus Pihlajalinna.

”Kehitämme Kivikukkarosta nykyaikaista kiinteistöä, joka palvelee erilaisia toimijoita. Energiatehokkuuden optimoinnilla pääsemme laskemaan Kivikukkaron energiankulutusta ja siitä aiheutuvia kustannuksia huomattavasti. Tämä on sekä meille, että asiakkaillemme mielekästä ja vastaa vastuullista toimintatapaamme”, kertoo Juuso Virtanen Virtanen Yhtiöistä.

Kivikukkaron energiasaneeraus on suunniteltu toteutettavaksi tulevan talven aikana.