Tämä verkkosivusto käyttää evästeitä parhaan mahdollisen käyttökokemuksen tarjoamiseksi. Evästeet tallennetaan selaimeesi ja ne auttavat meitä tunnistamaan sinut, kun palaat sivustolle. Ne myös auttavat tiimiämme ymmärtämään, mitkä verkkosivuston osat ovat sinulle mielenkiintoisia ja hyödyllisiä.

nolla_E mukana NewHeatIntegrated-hankkeessa
nolla_E on mukana Clean Energy Transition Partnershipin ja Business Finlandin tukemassa NewHeatIntegrated-hankkeessa, jonka tavoitteena on kehittää teknisesti innovatiivinen ja kustannustehokas ratkaisu rakennusten lämpöenergian varastointiin Euroopassa. Hanketta johtaa Fraunhofer, ja mukana on partnereita Suomesta, Saksasta ja Tšekeistä.
Avainsanat
Termi | Selitys |
Faasimuutosmateriaali | Aine, joka varastoi ja vapauttaa lämpöä muuttamalla olomuotoaan, kuten sulamalla tai jäätyessään. Tämä mahdollistaa tehokkaan lämmön varastoinnin. |
Energiavarasto | Laite tai järjestelmä, joka varastoi energiaa käytettäväksi myöhemmin. Esimerkiksi lämpöä voidaan varastoida talvella lämmitystä varten. |
Lämmönvarastointitiheys | Mittari, joka kuvaa, kuinka paljon lämpöenergiaa voidaan varastoida tiettyyn tilavuuteen. Suurempi tiheys tarkoittaa tehokkaampaa varastointia pienessä tilassa. |
Energiavarastot osana kestävämpää tulevaisuutta
Lämpöenergian varastointiratkaisut ovat avainasemassa, kun rakennuksia kehitetään energiatehokkaammiksi ja ympäristöystävällisemmiksi. NewHeatIntegrated-hanke edistää tätä muutosta kehittämällä skaalautuvan ja korkean suorituskyvyn energiavarastointikonseptin, jossa hyödynnetään kytkettäviä faasimuutosmateriaaleja (sPCM). Kytkettävien faasimuutosmateriaalien avulla pyritään saavuttamaan korkea lämmönvarastointitiheys ja minimoimaan energiahäviöt lämmönsiirron aikana.
Kansainvälistä yhteistyötä ja monipuolisia testausympäristöjä
NewHeatIntegrated-hanke testaa lämpöenergian varastointia kolmessa erilaisessa ympäristössä:
- Ostrava (Tšekki)
- Schwarzenbach (Saksa)
- Vaasa (Suomi)
Ensimmäinen testivarasto Ostravassa on jo täytetty ja valmis testattavaksi, ja kaikki varastotankit otetaan käyttöön vuonna 2025.
nolla_E:n rooli projektissa
nolla_E tuo hankkeeseen ammattitaitonsa algoritmien kehittämisessä, mallinnuksessa ja optimoinnissa. Yksi projektin päätavoitteista on kehittää tekoälypohjainen seuranta- ja ohjausjärjestelmä energiavarastointiyksiköille.
Tekoäly mahdollistaa:
- Järjestelmän jatkuvan optimoinnin
- Energiatehokkuuden maksimoimisen
- Taloudellisen kannattavuuden varmistamisen
Skaalautuvuuden ansiosta ratkaisut sopivat monenlaisiin rakennustyyppeihin, mikä tukee niiden kaupallista käyttöä ja laajempaa hyödyntämistä.

Kansainvälisen yhteistyön voima
Hankkeen partnerit tapaavat säännöllisesti edistääkseen projektia. Syyskuussa nolla_E osallistui tapaamiseen Saksan Chemnitzissä, jossa päivitettiin projektin tilannetta ja tutustuttiin Fraunhoferin huippututkimukseen.
Tänä vuonna hanke siirtyy analyysivaiheeseen, jolloin energiavarastojen data ja kannattavuus arvioidaan perusteellisesti. Tavoitteena on viedä lämpöenergian varastointiratkaisut uudelle tasolle ja lähemmäs kaupallista toteutusta.