
Kiertotalousratkaisut rakentamisen ytimeen – Nordic Circularity Piloting Program -tapahtuma Oslossa
nolla_E:n energia-asiantuntija Tuomas Ojanperä osallistui 10. huhtikuuta Oslossa järjestettyyn Nordic Circularity Piloting Program -työpajaan, jossa tarkasteltiin taloteknisten järjestelmien uudelleenkäytön mahdollisuuksia kiertotalouden näkökulmasta. Tapahtuma järjestettiin hybridimuotoisena Multiconsultin pääkonttorilla ja verkossa, ja se kokosi yhteen yli 70 asiantuntijaa rakennus- ja kiertotalousaloilta eri Pohjoismaista.
Työpajan tavoitteena oli löytää konkreettisia tapoja edistää kiertotaloutta teknisissä rakennusjärjestelmissä – erityisesti uudelleenkäytön, suunnittelun, logistiikan ja yhteistyömallien kautta. Tapahtuma sisälsi asiantuntijapuheenvuoroja, käytännön esimerkkejä sekä matchmaking-istuntoja eri toimijoiden välillä.
Tapahtuman keskeiset opit:

Toimintasuunnitelmat ja ohjeet talotekniikka-alalle
Johanna Andersson (IVL) esitteli ruotsalaisista kehitysprojekteista saatuja oppeja. Hänen mukaansa asentajien rooli on keskeinen kiertotalouden käytäntöjen jalkauttamisessa – tarjoamalla asiakkaille uudelleenkäyttöön perustuvia ratkaisuja voidaan vähentää jätettä ja kasvattaa kierrätysmateriaalien käyttöä.
Arvoketjun yhteistyöllä kohti skaalausta
Anastasia Wraa (NG Nordic) toi esiin, kuinka tiivis yhteistyö valmistajien, urakoitsijoiden ja suunnittelijoiden välillä mahdollisti ilmanvaihtokanavien uudelleenkäytön Oslossa – ja samalla jopa 95 % päästövähennykset verrattuna uusien osien hankintaan.
Käänteinen logistiikka mahdollistajana
Klas Österberg (Demontera) korosti, että onnistunut uudelleenkäyttö ei tapahdu sattumalta, vaan vaatii suunnitelmallista purkamista ja logistiikkaa. Demonteran projektit osoittavat, että yhteistyö eri sidosryhmien kesken on välttämätöntä kiertotalousprojektien onnistumiseksi.
Suunnittelijoiden ratkaiseva rooli
Anders Liaøy (Multiconsult) ja Line Karlsen (Höegh Eiendom) toivat esiin suunnittelijoiden vastuun: kun teknisten järjestelmien uudelleenkäyttö otetaan huomioon jo suunnitteluvaiheessa, voidaan saavuttaa kustannussäästöjä, päästövähennyksiä ja säilyttää energiatehokkuus – kuten Glynitveien 33 -toimistorakennuksen esimerkki osoittaa.
Kohti yhteisiä toimintamalleja
Tapahtuma vahvisti käsitystä siitä, että kiertotalouteen siirtyminen rakennusalalla ei ole pelkästään tekninen kysymys – se on ennen kaikkea yhteistyöprosessi. Arvoketjun toimijoiden – suunnittelijoiden, toimittajien, urakoitsijoiden ja asiakkaiden – on kehitettävä yhdessä skaalautuvia malleja, joista hyötyvät kaikki osapuolet.
Me nolla_E:llä olemme sitoutuneet edistämään kiertotalouden periaatteita osana projektejamme. Olemme ylpeitä voidessamme osallistua keskusteluun ja kehitystyöhön, joka muuttaa rakennusalaa kestävämpään suuntaan. Jatkamme yhteistyötä alan toimijoiden kanssa, jotta voimme viedä kiertotalouden ratkaisuja yhä laajemmin käytäntöön.
Olethan meihin yhteydessä, jos haluat keskustella kiertotalousratkaisuista rakennus- ja talotekniikkaprojekteissa. nolla_E:n palveluihin voit tutustua lisää täällä.